Προσκαλέσαμε τα παιδιά του Συλλόγου Φίλων της Ξενοπούλειου Παιδικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου να εκδηλώσουν επιθυμία κι έτσι δημιουργήθηκε η μικρή μας ομάδα την οποία βαπτίσαμε «Κουκλοπαιχνίδια» και στην οποία συμμετέχουν επτά παιδιά ηλικιών 5-7 ετών.
Αν κατορθώσουμε να ετοιμαστεί κάτι για το διαγωνισμό ασφαλώς θα ήταν ευχής έργο αλλά δεν το έθεσα ως προτεραιότητα. Σημασία έχει ο προορισμός μα θέλω να απολαύσουμε και το ταξίδι.
Όλοι είχαμε το κουκλοθέατρο στο μυαλό μας με γαντόκουκλες, δακτυλόκουκλες, καλτσόκουκλες κλπ, έτσι όταν φτιάξαμε τις κούκλες μας –ομοιώματα ανθρώπων, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν· το ίδιο κι εγώ φυσικά. Ήταν απίστευτο πως με τρία κομμάτια χαρτί και λίγη χαρτοταινία μπορούσες να φτιάξεις κάτι τόσο ωραίο. Δεν δυσκολευτήκαμε στην κατασκευή, ούτε στην εμψύχωση. Τα παιδιά έδωσαν χαρακτήρα στις κούκλες μέσα από τον εαυτό τους, κάποια παιδιά και οι κούκλες τους είχαν το ίδιο όνομα, αγαπημένο φαγητό ή φίλο. Ταυτίστηκαν.
Συζητήσαμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα του σεμιναρίου απλοποιώντας το λεξιλόγιο ώστε να είναι κατανοητό για την ηλικία τους και ακολούθως συζητήσαμε το δικό μας θέμα που αφορούσε την μόλυνση της παραλίας και της θάλασσας από τον υπερτουρισμό της Ζακύνθου.
Εμπνευσμένη έγραψα το σενάριό μας όπου δυο παιδιά δεν μπορούν να παίξουν στην παραλία ούτε στη θάλασσα εξαιτίας των σκουπιδιών, ένα χελωνάκι καρέτα καρέτα δεν μπορεί να φτάσει ως τη θάλασσα και τα ψάρια διαμαρτύρονται για το λερωμένο τους σπίτι. Τα παιδιά παροτρύνουν σε ενέργειες καθαριότητας θάλασσας και παραλίας για να καταλήξουμε ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι προσωπικά για την προστασία της φύσης.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη διοργάνωση, τη γνώση και την ευκαιρία να έλθουν τα παιδιά σε επαφή με την κούκλα, η οποία αναμφίβολα αποτελεί διδακτικό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού ή εμψυχωτή.
Σταυρούλα Συγγούνα – Εμψυχώτρια, Υπεύθυνη ομάδας