Την Πέμπτη, 26/10/2023, πραγματοποιήθηκε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος και Πανελληνίου Διαγωνισμού Θεάτρου Κούκλας με τίτλο «ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΖΟΥΜΕ 5» που παρέχεται δωρεάν σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, αλλά και σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται για το θέατρο κούκλας. Το πρόγραμμα συνεχίζει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την έγκριση και αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Α’, Δ’ και Ανατολικής Αττικής και την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Λάρισας.

Το πρώτο σεμινάριο αφορούσε την περιγραφή του προγράμματος, την κατασκευή αρθρωτής κούκλας από φτηνά και ανακυκλώσιμα υλικά και τα βασικά στοιχεία εμψύχωσης της κούκλας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 220 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την χώρα, οι οποίοι έφτιαξαν την κούκλα τους από χαρτί εφημερίδας και χαρτοταινία. Ασχοληθήκαμε με την κατασκευή σύνθετης κούκλας, ώστε να έχει ολοκληρωμένη μορφή, δηλαδή όγκους στο κεφάλι, το στήθος και τους γλουτούς και μαλακές αρθρώσεις. Όλοι μαζί μάθαμε να δίνουμε κίνηση στην κούκλα, δηλαδή πως να περπατά και να ανασαίνει. Επίσης, μάθαμε πως μπορεί η κούκλας μας να εκδηλώνει βασικά συναισθήματα, όπως χαρά, λύπη, θυμός.

Χαιρόμαστε πολύ για την αθρόα συμμετοχή των εκπαιδευτικών για 5η συνεχόμενη χρονιά στο πρόγραμμά μας. Αισθανόμαστε ότι το πρόγραμμα παρέχει στους εκπαιδευτικούς μια δημιουργική διέξοδο και καλύπτει το κενό της τυπικής εκπαίδευσης για μια δημιουργική και καλλιτεχνική απασχόληση. Παρατηρούμε με πόση αφοσίωση αφιερώνονται οι εκπαιδευτικοί στην κατασκευή και εμψύχωση της κούκλας τους, η οποία τους βοηθά να καλλιεργήσουν τις λεπτές δεξιότητές τους, την εφευρετικότητα και την φαντασία τους. Θεωρούμε ότι το ‘Κουκλοπαίζουμε” αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς να εμπλέξουν τους μαθητές τους σε μια ομαδική διαδικασία για την δημιουργία μιας παράστασης με κούκλες που θα έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική, γλωσσική, συναισθηματική και γνωσιακή ανάπτυξη των μαθητών.

Γίνετε κι εσείς μέρος της μεγάλης μας κουκλοπαρέας!