Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδες και πανανθρώπινο δικαίωμα. Δυστυχώς, ένας στους οκτώ ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζει με μια πάθηση ψυχικής υγείας και τρεις στους τέσσερις πάσχοντες λαμβάνουν ανεπαρκή θεραπεία ή καθόλου φροντίδα.

Το στίγμα και οι διακρίσεις γύρω από το θέμα της ψυχικής υγείας πρέπει να εξαλειφθεί. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το κουκλοθέατρο αποτελεί μέσο ψυχοθεραπείας κι επούλωσης τραυμάτων, καθώς το άτομο έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματά του, τα αναγνωρίζει και βρίσκει έναν τρόπο έκφρασής τους. Η κούκλα του προσφέρει την ασφάλεια έκφρασης κι επικοινωνίας με λεκτικό ή μη λεκτικό τρόπο. Μέσα από το παιχνίδι με άλλους το άτομο μαθαίνει να κατανοεί τα συναισθήματα των γύρω του και να αλληλεπιδρά μαζί τους, αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση και την συνεργατικότητα.

Στο σεμινάριο κούκλας που πραγματοποιήσαμε στο Όσλο στις 22, 23, 24 Σεπτεμβρίου για άτομα με ψυχικές ασθένειες κι εθισμούς αποδείχθηκε ότι η μουσική σε συνδυασμό με το κουκλοθέατρο μπορεί να έχει τρομερά θετικές επιπτώσεις στον ψυχισμό και την διάθεση των ατόμων. Παρατηρήσαμε ότι μέσω της τέχνης καταφέρνουμε να καταργήσουμε κοινωνικούς διαχωρισμούς και να ενώσουμε ανθρώπους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους μέσω των διαφορετικών μορφών της τέχνης. Στην αρχή τα άτομα ήταν αρκετά κλειστά κι επιφυλακτικά, ενώ στην πορεία του σεμιναρίου είδαμε ανθρώπους να απελευθερώνονται από τις συστολές και τους φόβους τους, να κατασκευάζουν με προσήλωση την κούκλα τους, να εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα, να επικοινωνούν, να βοηθούν ο ένας την άλλη και να αναπτύσσουν την φαντασία τους.

Μέσα από το παιχνίδι με άλλους οι συμμετέχοντες έμαθαν να κατανοούν τα συναισθήματα των γύρω τους και να αλληλεπιδρούν μαζί τους, αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση και την συνεργατικότητα. Μέσα από την κούκλα και την συνύπαρξη στην ομάδα ένιωσαν αποδοχή και ασφάλεια έκφρασης κι επικοινωνίας με λεκτικό ή μη λεκτικό τρόπο. Πολλοί έπαιζαν μεταξύ τους με τις κούκλες χωρίς να μιλούν, χρησιμοποιώντας την γλώσσα του σώματος και επέλεξαν να μην ντύσουν με πολλά λόγια τον αυτοσχεδιασμό τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο κομμάτι των αυτοσχεδιασμών με την κούκλα κανείς δεν ντράπηκε να δείξει κομμάτια του εαυτού του στους γύρω του, αλλά όλοι βίωσαν αποδοχή και επιβράβευση. Η ζωντανή μουσική επένδυση από τον Νορβηγό συνεργάτη μας, Frode Barth, της ΜΚΟ “Culture Break Borders”, λειτούργησε επικουρικά στους αυτοσχεδιασμούς των συμμετεχόντων, καθώς τους χαλάρωσε, τους γέμισε με έμπνευση και ενίσχυσε την κίνηση και την αποτύπωση των συναισθημάτων τους.

Το έργο “Κουκλοθέατρο και ψυχική υγεία” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τα “Πράσσειν Άλογα” και εταίρους την ΜΚΟ “Culture without Borders”. Το πρόγραμμα Active citizens fund Greece, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Bodossaki Foundation – Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr