«Ξεριζωμός, Σαν Χθες, 1922-2022»

ΟΕΕΠ 2022, Κως, 30 Αυγούστου-9 Σεπτεμβρίου 2022

Στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού “ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ – 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ” με παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το Δήμο της Κω και με την υποστήριξη του Lions Club Kos “Ιπποκράτης” και το Δημοτικό Κανάλι της Κω παρουσιάσαμε ένα σεμινάριο κούκλας δύο εβδομάδων (30 Αυγούστου – 9 Σεπτεμβρίου 2022) για εφήβους με τίτλο “Ξεριζωμός, Σαν Χθες, 1922-2022”, το οποίο κατέληξε σε δύο παραστάσεις στις 10 & 11 Σεπτεμβρίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω.

Μέσα από την δημιουργία ενός βίντεο ανατρέξαμε στα ιστορικά γεγονότα του 1922, όσο και στο Κυπριακό ζήτημα του 1974, ενώ επεκταθήκαμε και στο σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Συρία και την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων τα παιδιά έμαθαν να κατασκευάζουν κούκλα από χαρτί και την είδαν να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους και να αρθρώνει λόγο. Έμαθαν να την εμψυχώνουν και στήνουν μικρούς αυτοσχεδιασμούς που απεικόνιζαν τη ζωή των ανθρώπων πριν τον πόλεμο, αλλά και την ζωή τους μετά το ξέσπασμα του πολέμου, το ταξίδι, την εγκατάσταση στο νέο τόπο και τέλος την υποδοχή τους από την τοπική κοινότητα, σκηνές που παρουσίασαν στο κοινό στο Ρωμαϊκό Ωδείο.

Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικές πληροφορίες στο digitalculture.gov.gr