Άτομα με οπτική αναπηρία δουλεύουν με κούκλα

Δεκ 14, 2022

Άτομα με οπτική αναπηρία δουλεύουν με κούκλα.

Για πρώτη φορά διεξήγαμε ένα χριστουγεννιάτικο εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας σε άτομα με οπτική αναπηρία και η εμπειρία που αποκομίσαμε αμφότεροι είναι πολύτιμη.

Την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Αθήνας και Θεσσαλονίκης το χριστουγεννιάτικο εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για άτομα με οπτική αναπηρία. Επίσημη προσκεκλημένη στο εργαστήριο ήταν η κα Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων.

Από αριστερά: Εμμανουέλα Καποκάκη, Σοφία Χαμονικολάου, Κατερίνα Γκαγκάκη και η μαθήτρια Γωγώ εμψυχώνουν την κούκλα τους κατά την διάρκεια του σεμιναρίου.

Κούκλες ζωντανες χάρη στη δύναμη της θέλησης των παιδιών!

Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση, όπου κάναμε νέους φίλους στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα γνωρίσαμε διαδικτυακά νέους φίλους από τη Θεσσαλονίκη. Όλοι μαζί φτιάξαμε κούκλες-Άγιους Βασίληδες από απλά υλικά, όπως εφημερίδες, χαρτοταινία, γκοφρέ και βελουτέ χαρτί. Τα παιδιά έδειξαν περιέργεια και ενθουσιασμό για την κατασκευή της κούκλας τους, καθώς με τις ερωτήσεις τους ήθελαν να διασφαλίσουν ότι ακολουθούν τα σωστά βήματα για την κατασκευή της. Η σχετικά απλή κατασκευή της κούκλας δεν έδειξε να τα δυσκολεύει, αντιθέτως τα γέμισε με όρεξη για δημιουργία και χειροτεχνία.

Δεν έλειψε η φαντασία και η δημιουργικότητα από το εργαστήριο, καθώς αρκετά παιδιά διακόσμησαν την κούκλα με τρόπο διαφορετικό από αυτό που προτείναμε εμείς. Το παντελόνι ενός Άγιου Βασίλη απέκτησε λάμψη και χρώματα χάρη στο περιτύλιγμα από ένα σοκολατάκι!

Όσον αφορά την εμψύχωση και τους αυτοσχεδιασμούς είδαμε όλες τις κούκλες να ζωντανεύουν και να αποκτούν πνοή και κίνηση. Πολλά παιδιά έκαναν την κούκλα να μιλάει σαν πραγματικό Άγιο Βασίλη, ενώ άλλα της προσέδωσαν συναισθήματα, όπως χαρά ή λύπη, και την έκαναν να πετάει.

Μαθητής και εκπαιδεύτρια κατασκευάζουν την κούκλα από εφημερίδα.

Διακόσμηση της κούκλας.

Μία πολύτιμη εμπειρία για όλους.

Μέσα στο δίωρο εργαστήριο καταφέραμε όχι μόνο να αναπτύξουμε τις χειρωνακτικές μας ικανότητες, αλλά κυρίως να εκφραστούμε συναισθηματικά και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας μέσω της κούκλας.  Διακρίναμε με μεγάλη χαρά την ικανοποίηση και την αυτοπεποίθηση που ένιωσαν τα παιδιά, όταν κατάφεραν να ολοκληρώσουν με ελάχιστη βοήθεια την κούκλα τους. Το εργαστήριο αποτέλεσε όχι μόνο πηγή έμπνευσης κι αφορμή για επικοινωνία με άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά και βαθύτερη κατανόηση των αναγκών τους από πλευράς μας. Κατανοήσαμε την ανάγκη τους να είμαστε πολύ περιγραφικοί στα βήματα κατασκευής κι εμψύχωσης της κούκλας, ώστε να είναι απολύτως σαφή και κατανοητά, και χαρήκαμε με την διαπίστωση ότι όλα τα παιδιά ήταν πολύ ανοιχτά και δεκτικά στην όλη διαδικασία. Κρατούμε στην καρδιά μας την εικόνα των χαμογελαστών παιδιών κι ελπίζουμε η κούκλα να γίνει χριστουγεννιάτικο στολίδι που θα κοσμήσει το σπίτι τους αυτά τα Χριστούγεννα και θα τους υπενθυμίζει τις δυνατότητες που έχουν.

Ευχαριστούμε το ΚΕΑΤ Αθήνας για την παραχώρηση του χώρου και την θερμή φιλοξενία, καθώς και το ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης για την συμμετοχή στο εργαστήριο.

Δημιουργικός στολισμός κούκλας. Το παντελόνι του Άγιου Βασίλη από περιτύλιγμα από σοκολατάκι!

Στιγμιότυπο της εμψύχωσης κούκλας σε διαδικτυακή σύνδεση με το ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης.

Αξιολόγηση του Χριστουγεννιάτικου εργαστηρίου από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ)

Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 βρέθηκε στο Χώρο μας η ομάδα του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» με σκοπό την κατασκευή και την εμψύχωσης κούκλας. Στο εργαστήριο συμμετείχαν ωφελούμενοι του ΚΕΑΤ όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων – 20 περίπου στον αριθμό – μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για την υποστήριξη στη διαδικασία της όλης δράσης. Δόθηκε το προαπαιτούμενο υλικό, καθώς και όλες οι επεξηγήσεις για το ποιο το ζητούμενο της δράσης.

Οι μαθητές γνώρισαν τα υλικά κατασκευής, τα άγγιξαν, τα μύρισαν, τα αισθάνθηκαν, «έμαθαν» τη συμπεριφορά τους και «ξεκίνησαν » την κατασκευή με τις οδηγίες της παιδαγωγού. Οι εικόνες και οι αντιδράσεις ποικίλλες … Το κάθε παιδί προσπαθούσε να δημιουργήσει κάτι ωραίο, κάτι που το εκφράζει σαν ψυχή και συναίσθημα, βοηθώντας το να καλλιεργήσει έτσι τη δημιουργική του σκέψη και να «μάθει» να συγκεντρώνεται στο να πετύχει το στόχο του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας, γιατί πέραν του καθαρά διαδραστικού θέματος οι μαθητές μας έμαθαν ότι με σωστή και μεθοδική οργάνωση, μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

 

 

Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
Πληροφορίες: Κρυσταλλία Μπακτή
Τηλ: +30 210 9595602
Ιστότοπος: keat.gr
E-mail: [email protected]

Πρόσφατα Νέα